Kom in groep herbronnen 

Met ruimte voor reflectie, creativiteit, beleven, activiteiten met en zonder paarden, stilte en uitwisseling

Beleef 4 momenten van zelfzorg met de natuur als bron

Aan de hand van de 4 natuurelementen gaan we op zoek naar een nieuwe balans. Een balans die je grenzen respecteert en tegelijk ruimte laat. Een balans tussen flexibiliteit en standvastigheid. Balans tussen dromen en doen. 

We laten ons dragen door de aarde, ademen het leven ten volle in, laten ons zuiveren en wiegen door water en laden ons op aan de kracht van het vuur.

De 4 momenten zijn los of als reeks te boeken

Alles op een rijtje

VOOR WIE: Hulpverleners uit diverse stromingen

PROGRAMMA

We beginnen de dag met tot onszelf komen: een ademhalingsoefening, een reflectie-moment, een start-oefening bij de paarden. We kijken wat past bij het thema en moment, zodat we ten volle kunnen landen.

We zetten onze intentie neer voor de workshop: wat willen we voor onszelf uit dit moment halen? We schrijven dit neer en wie wil kan dit uitspreken/delen in de groep.

Intro tot het thema: we kaderen wat het thema meebrengt, wat het oproept, hoe het zich verhoudt tot jou als hulpverlener. Wat het vraagt ook om met het thema aan de slag te gaan.

Rondje in groep: wat draag je bij en wat hoop je te kunnen vinden in de groep?

Aan de slag: we gaan individueel aan de slag met het thema, omgeven door de rest van de groep. We werken met activiteiten met en zonder paarden, met ruimte voor creatief vormgeven, met natuurlijke materialen, we werken met het lichaam in de natuurlijke omgeving.

We sluiten af in groep, zodat kan gezegd worden wat gehoord wil worden. We kunnen achterlaten wat niet meer dient en meenemen wat we koesteren.

Wie wil kan blijven voor de lunch. Zelf meebrengen of dagsoep/maaltijdsalade vooraf te bestellen (1 week op voorhand).

De 4 thema’s op een rijtje:

  • Workshop 1 – AARDE

We kijken achteruit en ontvangen wat ons toekomt, verbonden met de aarde die leven draagt.

We laten ons in deze workshop dragen door de aarde en waar zij voor staat. In de aarde vinden we allen onze oorsprong en via de aarde maken we contact met alles en iedereen die ons voorging. We geven vorm aan ons voorouderveld, met behulp van de natuurlijke materialen die we verzamelen tijdens een tocht in het bos. Vervolgens wandelen we, met de groep als getuige, door ons veld heen en ervaren hoe de levenskracht stroomt.

  • Workshop 2 – LUCHT

We kijken vooruit en staan stil bij hoe/waar wij de adem van het leven doorgeven.

We gaan aan de slag met ademhalingstechnieken om ten volle te ervaren wat lucht – levensadem voor ons kan betekenen. We staan stil bij wat wij in de wereld zetten (onze hulp, projecten, kinderen…). We kijken hoe we doorgeven wat we zelf hebben ontvangen en hoe we dit kunnen doen zonder onszelf weg te geven. We ontwerpen onze eigen kruiden-stick die lucht zichtbaar helpt maken en die met haar kruidige krachten onze energie versterkt. Deze reist met ons mee om ons op andere momenten te herinneren aan wat we doorgeven.

  • Workshop 3 – WATER

We kijken waar beweging de starheid kan doorbreken, met mildheid voor onszelf.

We maken gebruik van het vloeiende karakter van water om te ontdekken wat bij ons verhard is en wat meer stroming en flexibiliteit kan gebruiken. We kijken met mildheid naar onszelf en onze aanpak, om van daaruit rust te vinden. Met behulp van een kruidig voetenbad ervaren we aan den lijve welk voedend en zuiverend karakter water heeft. De zelfgemaakte bad-thee mengeling gaat mee naar huis voor latere zelf-zorg momentjes. 

  • Workshop 4 – VUUR

We wakkeren ons vuur aan om zo standvastigheid te tonen.

Met het kampvuur in ons midden kijken we naar waar onze energie ontstaat, stroomt of stokt. We werken met een hartenwens of verlangen en kijken hoe we dat vuur kunnen aanwakkeren. We kijken ook waar te veel van onze energie/ons vuur opgeslorpt wordt en hoe we hier meer rust kunnen vinden. We geven deze bewegingen fysiek vorm en ervaren wat de thema’s betekenen met de paarden als spiegel. Als afsluiter laten we in het vuur achter wat niet langer dient zodat we met focus vooruit kunnen bewegen. 

 

PRAKTISCH:

4 zondagvoormidagen op volgende data: 23 april, 7 mei, 21 mei en 4 juni

Van 9h30 tot 12h30 – Toekomen kan vanaf 9h. Water en thee wordt voorzien.

Na afsluiten van de workshop, kan je blijven voor een gezamenlijk lunchmoment. Dit is vrijblijvend en mag je op het moment zelf beslissen. Eigen lunch meebrengen of dagsoep/maaltijdsalade te bestellen (1 week op voorhand).

Op de locatie van Voed je Ziel: Molenweg 1, 9800 Gottem

Workshops zijn los of als reeks te boeken

LOS - Opladen in de natuur
Losse halve dag workshop in groep

REEKS - Opladen in de natuur
Reeks van 4 halve dagworkshops in groep

75 

per losse workshop 

60

per workshop in de reeks

Zelfzorg rond 1 van de 4 natuurelementen: water, aarde, lucht of water. 

Workshop zondagvoormiddag incl. thee, water
Optioneel lunch: zelf meebrengen of soep/maaltijdsalade te bestellen

Bij inschrijven wordt voorrang gegeven aan deelnemers voor de volledige reeks

Zelfzorg met de 4 natuurelementen als bron: een tocht langs aarde, lucht, water en vuur die ons verankerd, laat stromen, verzacht en aanwakkerd

Workshop zondagvoormiddag incl. thee, water
Optioneel lunch: zelf meebrengen of soep/maaltijdsalade te bestellen

Voor de volledige reeks van 4 workshops: €240